Skip to main content

Πώς θα προλάβω τα καρδιολογικά προβλήματα;

Για να προλάβω τα καρδιολογικά προβλήματα θα  πρέπει να κάνω τακτικές προληπτικές εξετάσεις, αν καπνίζω να διακόψω οριστικά το κάπνισμα, να αφήσω πίσω μου την καθιστική ζωή και να ξεκινήσω γυμναστική, να ελέγχω το σωματικό μου βάρος και την αρτηριακή μου πίεση και φυσικά και να προσέχω τη διατροφή μου!

Να κάνω καρδιολογικές εξετάσεις!

Οι προληπτικές εξετάσεις πέραν από τις κλασσικές αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τον καρδιολογικό έλεγχο. Αυτός ξεκινάει πάντα με την κλινική εξέταση από τον καρδιολόγο και το αναλυτικό ιστορικό τόσο το δικό μας όσο και της οικογένειας μας. To ηλεκτροκαρδιογράφημα μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την καρδιά μας και μας δίνει στοιχεία για τον ρυθμό της καρδιάς, τη συχνότητα, την παρουσία αρρυθμίας ή την παρουσία ισχαιμίας στην ηρεμία. Ωστόσο συχνά αυτό δεν είναι αρκεί και απαιτείται ηχοκαρδιογράφημα της καρδιάς, το λεγόμενο triplex καρδιάς που μας δίνει στοιχεία σχετικά με τις διαστάσεις της καρδιάς, το πάχος των τοιχωμάτων, τη συστολική λειτουργία της, τις καρδιακές βαλβίδες, την πιθανή παρουσία υγρού καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη θωρακική αορτή. Συχνά σε ανθρώπους που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερίνη, το οικογενειακό ιστορικό και κάποιο ενόχλημα απαιτείται δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα το γνωστό μας test κόπωσης. Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το test κόπωσης και κατά την κρίση του καρδιολόγου απαιτείται εξέταση για τον έλεγχο της αιμάτωσης της καρδιάς πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις όπως η αξονική στεφανιογραφία, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου, το ηχοκαρδιογράφημα με κόπωση γνωστό ως stress echo και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς με κόπωση γνωστή ως stress ΜRI. Ο καρδιολόγος μας πολλές φορές βάσει των υπόλοιπων ευρημάτων μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις όπως είναι η 24ωρη καταγραφή του ΗΚΓ γνωστό ως holter ρυθμού σε περίπτωση αρρυθμιών, την 24ωρη καταγραφή της πίεσης σε περιπτώσεις διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης και άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις εφόσον αυτές απαιτούνται.
 

Να κόψω το κάπνισμα!

Το κάπνισμα οδηγεί σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις κυρίως εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Προκαλεί επίσης παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το παθητικό κάπνισμα έχει παρόμοιες δραματικές συνέπειες στην υγεία μας. Η ανάγκη επομένως να κόψoυμε το κάπνισμα είναι σημαντική τόσο για εμάς όσο για τους ανθρώπους γύρω μας.. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία δύσκολη διαδικασία καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που καπνίζει κανείς όπως ο εθισμός στη νικοτίνη,το άγχος και πολύ συχνά η συνήθεια. Ωστόσο όταν κανείς αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα θα μπορέσει να βγεί νικητής και να απαλλαγεί από αυτή την καταστροφική συνήθεια.
 

Να κάνω γυμναστική!

Η σωματική άσκηση ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους:
1. Δυναμώνει την καρδιά
2. Μειώνει την χοληστερίνη
3. Μειώνει την αρτηριακή σας πίεση
4. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
5. Μειώνει το σωματικό βάρος
6. Δυναμώνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις
7. Βελτιώνει την αντοχή
8. Μειώνει το άγχος
9. Βελτιώνει τον ύπνο
10. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή
 
Επομένως είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε τη γυμναστική στις καθημερινές συνήθειες. Προτείνεται ήπια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κτλπ.
 

Να προσέξω τη διατροφή μου!

Η κατάλληλη διατροφή και η απώλεια σωματικού βάρους μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και την αρτηριακή σας πίεση. Χάνοντας μόνο το 10% του βάρους σας θα μειώσετε σημαντικά την αρτηριακή σας πίεση αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ενός μελλοντικού καρδιακού επεισοδίου! Αποφύγετε να τρώτε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας με ορατό λίπος, τα πουλερικά με πέτσα, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, το βούτυρο, τηγανιτές τροφές όπως οι πατάτες τηγανητές, οι πλούσιες σε λιπαρά κρέμες γάλακτος και οι κάθε φύσης μαργαρίνες.
 
Λιχουδιές όπως οι σφολιάτες, τα κρουασάν, τα γλυκά, τα γεμιστά μπισκότα και τα τσιπς καλό είναι να καταναλώνονται από σπάνια έως καθόλου. Αποφύγετε επίσης να τρώτε αλάτι και αλατισμένα τρόφιμα όπως παστά, καπνιστά, κονσέρβες, αλατισμένους ξηρούς καρπούς καθώς είναι γνωστό πως η αυξημένη πρόσληψη άλατος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.
 
Προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε Ω-3 και Ω-6 λιπάρα οξέα όπως ο σολωμός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Προτιμάτε ακόμη τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα καθώς και φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.